politika

Crno na bijelo i bez cenzure: Procurio plan za “komadanje” BiH

Pahor je došao u Sarajevo nakon što je dokument već predat, što baca sasvim drugo svjetlo i na njegovu posjetu

Nakon što je izazvao mnogo bure u javnosti objavljen je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan. Ovaj neslužbeni diplomatski dokument govori o komadanju Bosne i Hercegovine te pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša doista poslao neslužbeni diplomatski dokument (“non-paper”) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavija. Niko nije službeno potvrdio da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel iz Slovenije dobio dokument takvog sadržaja. No, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom zapravo postoji.

Prema informacijama koje objavljuju slovenski mediji, dokument pod naslovom “Zapadni Balkan – put naprijed” primljen je u Michelovom kabinetu u februaru. Ko ga je napisao, ne može se službeno znati. Prema neslužbenim izvorima, zasigurno nije stvoren u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Dio njegovog sadržaja trebao bi biti napisan o nekim informacijama u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o “slovenskom” dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet sudjelovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom priopćavanju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis. Došao je k Michelu mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći. Stoga to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije.

Ali njegov je sadržaj u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji vanjska politika Slovenije. Štoviše, dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri desetljeća rade na komadanju Bosne i Hercegovine.

Dokument tako u uvodu spominje “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata” koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostave mira nakon završetka ratova, obećanih europskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom smjeru u regiji, “ključna pitanja ostaju neriješena”.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button