Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Čović: Treba osporiti i legalnost i legitimitet Željka Komšića

Kao moguće partnere Čović nije isključio niti jednu političku stranku osim Demokratske fronte

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donijelo je zaključak da se Željko Komšić „proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda”.

– S obzirom da ta osoba, ne samo tijekom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja samo da treba osporiti i legalnost i legitimitet, upražnjavanjem mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH od te osobe – izjavio je predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Predsjednik HNS-a nije precizirao na koji način će pokušati osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, kazavši kako će „iskoristiti sve formalno-pravne mogućnosti koje postoje”.

Čović se osvrnuo i na odluku Evropske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uvjetno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako su se članice HNS-a obvezale da daju svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi – od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu – kako bi u dvanaestom mjesecu BiH zaista i dobila kandidatski status.

Kada su u pitanju izborni rezultati, Čović je kazao kako je uvjeren da će stranke HNS-a imati „nužne većine” u domovima naroda, kako na razini entiteta tako i na razini države, te da će imati mogućnost formiranja vlast u šest županija u Federaciji BiH gdje su te stranke i do sada participirale u izvršnoj vlasti.

– Što si tiče budućih partnera u vlasti, to sam više puta rekao i to ću opet uraditi, legitimni predstavnici bošnjačkog naroda i legitimni predstavnici srpskog naroda bit će nam partneri i na entitetskoj razini i na razini Bosne i Hercegovine. Tko su ti, to ćemo znati kada Središnje izborno povjerenstvo proglasi konačne izborne rezultate – kazao je Čović.

Kao moguće partnere Čović nije isključio niti jednu političku stranku osim Demokratske fronte (DF).

– Nemamo nikakvih ograničenja što se tiče ostalih stranaka, osim stranke DF-a s kojom nema nikakvih mogućnosti komuniciranja ni koaliranja, i to nam je jedan od zaključaka. Sve stranke koje imaju legitimitet druga dva naroda mogu nam biti partneri, kako na razini entiteta, tako i na razini države. Kao što mi nismo željeli da uime hrvatskog naroda netko zloupotrebljava naš legitimitet kroz vlast Alijanse i Platforme, mi ne želimo uraditi nešto slično jer bi to bilo neodgovorno – ustvrdio je Čović.

Ponovio je kako će partneri HNS-a biti “legitimni predstavnici”.

– Onaj tko bude imao većinu u Domu naroda BiH je legitimni predstavnik, bez tih ljudi se neće moći raditi u Vijeću ministara, Vladi, odnosno zakonodavnoj vlasti – naglasio je predsjednik HNS-a.

Čović se osvrnuo i na pitanje novinara je li Izborni zakon uvjet za pregovore sa strankama HNS-a.

– Naš paket će imati tri elementa. Prvi je euroatlantske integracije, u sklopu čega je Izborni zakon i djelomične izmjene Ustava. To je uvjet ako želimo zajedno biti u vlasti. Drugi je funkcioniranje pravne države, kojom bi se osiguralo neovisno pravosuđe i treći je ekonomsko-socijalni element – istaknuo je.

Po njegovim riječima, posljednjih dana već su obavljeni neki razgovori s predstavnicima druga dva naroda, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

– Mi želimo s onima kojima napravimo vlast, a vjerujem da će se to moći unutar 30 dana nakon proglašenja rezultata, usvojit proračune na razini entiteta i države. Tko to nije spreman uraditi, zašto bismo gubili vrijeme? Ne trebaju nam fotelje, trebaju se pokrenuti procesi u BiH – poručio je Čović.

Komentirajući ponovno prebrojavanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske, Čović je ustvrdio kako nisu ispoštovane zakonske procedure.

– Odakle nekome pravo da ponovno broji glasove kada nisu objavljeni rezultati izbora i kada se nitko nije žalio? Tu je vrlo precizan zakon koji definira kada i kako se vrši ta procedura i smatram da je to nedopustivo. Ja sam više puta rekao što mislim o Središnjem izbornom povjerenstvu, da je nelegitimno i neustavno, imenovano mimo pravila i procedura i bolje da ne komentiram dalje – izjavio je Čović.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: