Analizavijesti

Cornel West: Američki mediji su saučesnici u ubistvu Shireen Abu Akleh

Američki filozof kaže za Middle East Eye da Izrael djeluje nekažnjeno jer još uvijek ima podršku medija, akademske zajednice i američkih zakonodavaca

 

Američki mediji trebali bi sebe smatrati saučesnicima u ubistvu palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, rekao je Cornel West.

U oštrom  prijekoru iskrivljenog medijskog izvještavanja o ubojstvu Abu Akleha, West je rekao za Middle East Eye da je saučesništvo većeg američkog establišmenta, uključujući akademsku zajednicu, medije i izabrane zvaničnike, omogućilo Izraelu da se ponaša s uvjerenjem da bi mogao pobjeći sa skoro svim.

“Propagandna mašina koja izlazi iz Izraela kada je u pitanju dragocjeno čovječanstvo Palestinaca je jednostavno tužna. Ali ima toliko veze sa masovnim saučesništvom. To ima veze sa The New York Timesom i Washington Postom, i CNN-om i MSNBC i drugi, koji ne žele biti iskreni o sebi”, rekao je West, koji se smatra jednim od najistaknutijih američkih javnih intelektualaca.

“Izraelska vlada ima takvu pretpostavku nekažnjivosti. Ona može učiniti sve i izvući se i imati saučesništvo medija u Sjedinjenim Državama i na Zapadu. Saučesništvo američkih političara, saučesništvo previše američkih intelektualaca, saučesništvo američkih izabranih zvaničnika.”

“To je koliko kukavički saučesnik, tako i lažnost i zločin izraelske okupacije”, dodao je West.

Papagajski izraelski PR

Westovi komentari dolaze u trenutku kada se čini da je poziv na pravdu i odgovornost za ubistvo Abu Akleha odveden u slijepu ulicu.

Iako je nekoliko američkih zakonodavaca pozvalo FBI da sprovede istragu o incidentu, vlasti su pokazale malo interesa za to.

Izrael je već nagovijestio da se neće baviti tim pitanjem.

U srijedu, dvije sedmice nakon što je Abu Akleh ubijen, CNN je objavio izvještaj u kojem je zaključio da je smrt novinara došla od ciljanog napada izraelskih trupa u Dženinu.

Dok je nekoliko palestinskih novinara u vrijeme pucnjave reklo da su izraelske snage  upucale veterana Al Jazeere novinara, mediji poput New York Timesa, Associated Pressa, The Guardiana i BBC-a ponavljaju dezinformacije  koje je objavila izraelska vlada koje su odbacile odgovornost daleko od izraelske vojske.

Prema podacima Middle East Eye, 61 Palestinac, uključujući četiri palestinska državljana Izraela, ubijen je samo u 2022. godini.

Od 2018. godine, najmanje 144 palestinska novinara su ranjena od strane izraelskih snaga na okupiranim teritorijama. Tri novinara, uključujući Abu Akleha,  ubijena su u istom periodu . 

“Kada su u pitanju pitanja palestinskog dostojanstva [i] prava, dobijamo slojeve laži koji skrivaju zločine. Dobijamo slojeve laži koji skrivaju kriminal”, rekao je West.

West je rekao da javnost još uvijek ima određena očekivanja od mejnstrim medija poput MSNBC-a ili CNN-a koji tvrde da su progresivni i objektivni.

“Možete vidjeti kako je to mit. Možete vidjeti kako se to razbilo kada je u pitanju suočavanje s palestinskim nevoljama i njihovim teškoćama na Bliskom istoku.”  

“A kada postoji tvrdnja o zabrinutosti, to se pozira, pozira, ponaša se kao da je zabrinuto”, rekao je filozof i akademik iz New Yorka.

West je također pridonio horu osude dvostrukih standarda američkog establišmenta kada je u pitanju negativan prikaz palestinskog otpora u odnosu na njegovu valorizaciju ukrajinskog prkosa pred tekućom ruskom invazijom.

Dok je nekoliko američkih država kriminaliziralo palestinske pozive na bojkot i sankcije Izraelu, SAD je na čelu napora da se izolira Rusija. I dok tehnološki giganti nastavljaju podržavati napore za sankcioniranje Rusije, Palestinci su suspendovani ili cenzurirani zbog govora na društvenim mrežama protiv izraelskih zločina.

“Sjedili smo i gledali, dan za danom, o herojstvu Ukrajinaca pred vrlo ružnom ruskom imperijalnom invazijom i okupacijom. Ali ipak, kada je u pitanju palestinski herojski otpor opakoj izraelskoj okupaciji i dominaciji, to je upravo suprotno”, rekao je West.

Čini se da stara garda u SAD-u pati od inercije u svom pristupu Izraelu i Palestini uprkos značajnoj promjeni u stavovima mladih Amerikanaca”, dodao je.

“Dakle, možete vidjeti dubinu i obim i dah laži koje skrivaju zločine i lažnost koja skriva kriminal iza izraelske okupacije. To je znak očaja kada morate doći do tačke da zapravo možete ubiti i pogubiti vrlo istaknutog, veoma cijenjenog, visoko hvaljenog palestinskog novinara i izvući se s tim.

“Nekažnjivost je na steroidima već duže vrijeme u smislu da se izraelska vlada osjeća kao da može bilo šta reći, izvući se i učiniti bilo šta i izvući se. Ali upravo se tako ponašaju nebrojene elite.” 

West je rekao da Izraelci pokazuju određeni nivo bešćutnosti i ravnodušnosti prema patnjama Palestinaca, što je čin koji je opisao kao “zločinački sam po sebi”.

Američki mediji povremeno su kritizirani zbog lošeg izvještavanja o Bliskom istoku, bilo da se radi o izraelskoj okupaciji ili ratovima u Jemenu ili Siriji.

U ključnom obraćanju 2018., američki akademik Marc Lamont Hill opisao je izvještavanje kao fundamentalno rasističko . „Bliski istok se i dalje konstruiše na način koji ga definiše kao moralnu, etičku, intelektualnu suprotnost Zapadu“, rekao je Hil, profesor medijskih studija na Univerzitetu Templ u Filadelfiji.

2021. West je odluku Harvarda da mu uskrati mandat na univerzitetu pripisao njegovom propalestinskom aktivizmu, optužbi koju je univerzitet negirao . 

“Problem je u tome što je [govor o izraelskoj okupaciji Palestine] tabu tema među određenim krugovima na visokim pozicijama. Teško je voditi snažan razgovor s poštovanjem o izraelskoj okupaciji jer vas se odmah posmatra kao mrzitelja Jevreja ili [imaju] antijevrejske predrasude“, rekao je tada West.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: