politika

Čije zanimanje stoji iza nedavnih analiza Instituta IFIMES?

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar distancirali su se od nedavno objavljenih analiza Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES). Počasni članovi instituta oštro odbacuju "neprovjerene činjenice i nepotvrđene tvrdnje i zaključke", a koji se uglavnom odnose na analizu stanja u Srbiji i Crnoj Gori.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani objavljuje analize kretanja na Bliskom Istoku i Balkanu. Institut na čelu sa doc. dr. Zijad Bećirović također je imao poseban savjetodavni status u Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a od 2018. Iako neki ugledni pojedinci i organizacije surađuju s institutom, u prošlosti je dobio brojne kritike i optužbe. Na primjer, općina Koper kupila je od IFIMES-a šest studija u vrijednosti od 69.000 eura, koje su sve navodno sadržavale doslovne prijepise iz drugih izvora, čak i iz Wikipedije, javio je web portal Pod črto . Prema bosanskim medijima, Bećirović je usko povezan i s nekim koruptivnim dogovorom u BiH pa i s radikalnim islamskim krugovima.

Prema podacima objavljenim u aplikaciji Erar, ljubljanski institut dobio je nekoliko hiljada eura za svoje usluge od kompanija Eles i Gen energija, kao i Darsa, Općina Koper i Ljubljana te Ministarstva obrane i Ministarstva obrane. spoljni poslovi. 

Ovog puta, međutim, institut se suočava s unutarnjim nezadovoljstvom, budući da su nedavne studije koje analiziraju političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori uznemirile i počasnog predsjednika Stjepana Mesića i redovnog govornika na događajima u institutu, Budimira Lončara , posljednjeg jugoslovenskog šefa države . diplomacija. U zajedničkoj izjavi za medije oštro su osudili sadržaj posljednje dvije analize. U njima IFIMES zauzima poziciju blisku srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću , a istovremeno pripisuje odgovornost za rastuće tenzije na Balkanskom poluotoku savezu Prištine, Podgorice i Zagreba koji pokušava destabilizirati Srbiju uz pomoć srpske opozicije i stranih obavještajnih službi. Studija pod nazivom„Srbija – poprište sukoba obaveštajnih službi“ (trenutno dostupna samo u originalu) takođe ukazuje na mogućnost izbijanja nasilja tokom predizborne kampanje i parlamentarnih izbora koji su najavljeni za 21. jun. Pored svega toga, nije zanemariva i činjenica da je direktor instituta posjetio srbijanskog predsjednika u februaru i pozvao ga da drži predavanje u institutu. 

Lončar i Mesić provjeravaju vjerodostojnost analiza, jer se temelje na neprovjerenim činjenicama, nepotvrđenim tvrdnjama i izvode sumnjive zaključke. “Obje” analize “su primjer jednostranog i tendencioznog tumačenja činjenica uz dodatak neosnovanih pretpostavki, kao i izravnih optužbi, bilo na štetu pojedinih političara ili na štetu država. njihove publikacije “, napisali su Mesić i Lončar. 

Istovremeno, tvrdili su da institucija koja želi biti prihvaćena kao ozbiljna organizacija ne smije u javnosti objavljivati „mješavinu činjenica, nepotpunih zaključaka i tvrdnji“ . Bivši ugledni predstavnici jugoslovenske politike uvjereni su da je situacija u svim zemljama zapadnog Balkana ili u zemljama jugoistočne Europe potrebna je objektivna i sveobuhvatna analiza koja će pomoći “promicanju demokracije, boljem međusobnom razumijevanju i saradnji, ali nikako pri ostvarivanju interesa određenih grupacija, bilo domaćih ili stranih”. Kako su napisali, posljednje dvije analize nisu učinile ništa za promociju vrijednosti koje zagovaraju počasni članovi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije. 

“Da sam se unaprijed upoznao sa sadržajem analiza, već bih izrazio svoju nevoljnost da ih objavim, posebno u takvom obliku. Sve što preostaje je da se poslije toga javno distanciramo od njih” , napisali su. 

Da odgovorimo na Mesićevu i Lončarovu izjavu, obratili smo se IFIMES-u i njihovom direktoru. Pitali smo ih i o navodima da neki klijenti i politički akteri s Balkana stoje iza njihovih istraživanja i analiza. Još uvijek čekamo odgovor instituta. 

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close