svijet

Čelnik Hezbollaha napao Macrona zbog uvlačenja Francuske u bitku s islamom zbog karikatura proroka

J.V.

Prošlog tjedna predsjednik Emmanuel Macron zakleo se da će se Francuska nastaviti “boriti za slobodu”, u izjavi izrečenoj tijekom ceremonije odavanja počasti francuskom učitelju ubijenom nakon što je svojim učenicima pokazao karikature s prikazom proroka Muhameda.

Hassan Nasrallah, šef šiitske militantne skupine Hezbollah, sa sjedištem u Libanonu, upozorio je Francusku zbog njenog nepomirljivog stava u vezi s karikaturama proroka Muhameda.

“Ne dopustite da se ovo ruganje, ova agresija nastavi. Ako to ne dopustite, cijeli će svijet stajati uz vas”, rekao je Nasrallah u subotu, pozivajući Francusku “neka bude poštena i pravedna.”

Dodao je da su francuske vlasti, umjesto ”popravljanja problema”, tvrdoglavo počele gurati ”slobodu govora i izražavanja” i da bi Pariz trebao “razmisliti o ispravljanju ove pogreške.”

Čelnik Hezbollaha također je osudio nedavne napade nožem u francuskom gradu Nici, naglasivši kako ”islam zabranjuje ubijanje onih koji to nisu zaslužili.”

“Čak i ako je počinitelj bio musliman, nitko ne bi trebao smatrati islam odgovornim za ovaj zločin”, dodao je Nasrallah, upozoravajući Francusku da ovim činom provodi ”anti-islamsku” politiku.

“Francuske vlasti uvukle su sebe i cijelu Francusku, a isto tako i žele uvući cijelu Europu, u bitku s islamom i muslimanima iz krhkih i ponekad nepoznatih razloga”, tvrdio je Nasrallah, upozoravajući da je to “izgubljena bitka.”

Primjedbe su uslijedile nakon izjave tuniskog pravosudnog dužnosnika Mohsena Dalija o tome da je Brahim al-Aouissaoui, osumnjičeni Tunižanin za napad koji se dogodio u Nici, uhićen zbog nasilja i korištenja noža još 2016. godine.

U posebnom događaju koji se zbio u petak, francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da ne isključuje još terorističkih napada na francuski teritorij, jer je zemlja uključena u “rat protiv islamističke ideologije.”

MACRON TVRDI DA JE ”FRANCUSKA PONOVNO POD TERORISTIČKIM NAPADOM”

Ove su izjave uslijedile nakon što je predsjednik Emmanuel Macron rekao novinarima u četvrtak da je Francuska “ponovno pod terorističkim napadom,” što je izjava koju je dao nakon fatalnog napada nožem u Nici, te da zemlja neće odustati od svojih vrijednosti zbog “islamističkog terorističkog napada.” Predsjednik se također obvezao rasporediti 7.000 vojnika, kako bi zaštitio ključna mjesta širom zemlje, jer je upozorenje u vezi s nacionalnom sigurnošću Francuske postavljeno na najvišu razinu.

Macron je svoj govor izrekao nekoliko sati nakon što je čovjek naoružan nožem napao ljude u katedrali Notre-Dame de Nice, ubivši pritom troje ljudi, no Macronov govor odnosio se i na slučaj odrubljivanja glave učitelju u Parizu.

Dana 16. listopada, učitelju iz Pariza, Samuelu Patyju napadač čečenskog podrijetla je odrubio glavu. Razlog je bio učiteljevo prikazivanje karikatura proroka Muhameda, tijekom jednog od njegovih predavanja o slobodi govora. Prikazi karikatura proroka Muhameda muslimani smatraju bogohulnim.

Tijekom ceremonije odavanja poštovanja Patyju, Macron je obećao da će Francuska nastaviti svoju borbu za slobodu.

“Nastavit ćemo, profesore. Branit ćemo slobodu koju ste tako dobro poučavali i bit ćemo sekularni, nećemo se odricati karikatura, ilustracija, čak i ako drugi na to ne pristaju,” rekao je predsjednik u svom obraćanju ispred Sveučilišta Sorbonne u Parizu prošlog četvrtka.

Prema Macronu, učitelj je bio žrtva “fatalne zavjere, spajanja mržnje prema drugome.”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close