Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Čavara donio odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je danas odluku o imenovanju četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH.

Kako je objavio u obraćanju novinarima, za sudije je imenovao Ajšu Softić (Bošnjakinja), Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Dubravka Čamparu (Ostali).

– Ova odluka će biti dostavljena potpredsjednicima FBiH na njihovu suglasnost. Kad oni daju suglasnost, poslat ću je Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrđivanje, nakon čega ćemo imati popunjen Ustavni sud u potpunosti, istakao je Čavara.

Naglasio je da i od potpredsjednika FBiH i od Doma naroda očekuje potporu.

– Potpredsjednici nisu nadležni za predlaganje kandidata i to je protuustavno  djelovanje, poručio je.

Čavara smatra da ima mnogo neistina u javnom prostoru u vezi imenovana sudija te da on ne želi da blokira proces imenovanja.

– Da sam htio blokirati iskoristio bih ustavnu obvezu da raspustim Parlament FBiH u januaru, ali to nisam uradio, jer Federacija BiH mora funkcionirati, pojasnio je Čavara.

Također je napomenuo da će jedan od sudija u januaru napuniti 70 godina života te otići u penziju, zbog čega bi Ustavni sud mogao doći u situaciju da ne može funkcionirati.

– Zbog toga je neophodno započeti proces i zbog čega sam, primivši pismo visokog predstavnika kao potporu, otpočeo razgovore sa svim kandidatima koji su se javili u posljednja dva dopisa, 2019. i 2021. godine – kazao je.

Čavara je dodao da se za te pozicije kandidiralo 25 osoba.

– Međutim, nakon mog poziva, nastala je hajka i tvrdili su da je razgovor kandidata i predsjednika FBiH neustavan, istakao je.

Čavara je pojasnio da se u Ustavu navodi da predsjednik Federacije BiH imenuje suce, te da to jasno potvrđuje da ima pravo razgovarati s osobama koje će imenovati.

– Tome treba dodati da smo imali prijedloge kandidata od prije tri i pol godine te godinu i pol. U tom periodu mogle su nastupiti razne okolnosti da neki odustanu od kandidature, dodao je.

Kazao je da je s njima razgovarao kao čovjek o tome da li ostaju pri kandidaturi te da li su nastupile okolnosti koje mijenjaju njihovu prijavu na natječaj.

Čestitao je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji su fenomenalno odradili svoj dio posla, bez obzira što Ustavni sud ima primjedbe da ne trebaju stavljati kandidate u različite kategorije B/S/H/O.

– Nisam do sada imenovao suce Ustavnog suda jer za to nije postojalo uvjeta. Nadam se da će sada biti uvjeti i da će uz pomoć međunarodne zajednice ovaj postupak biti završen, kazao je.

Istakao je da da danas ima pet sudaca Ustavnog suda, te da u takvom sazivu nije moguće popuniti Vijeće za vitalni nacionalni interes.

Ustavni sud FBiH već godinama je nepopunjen, jer je od ukupno devet u sudu trenutno samo pet sudija.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: