svijetvijesti

Bugarska, S.Makedonija i Crna Gora zatvorile vazdušni prostor za avion Lavrova

Otkazana posjeta ruskog ministra Srbiji

Posjeta Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je otkazana, nakon što su zemlje koje se nalaze oko Srbije rekle da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov avion, izjavili su ruski zvaničnici.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da su susjedne zemlje Srbije zatvorile zračni prostor za let aviona ministra vanjskih poslova Rusije, prenosi RIA Novosti.

“Baš danas [nedjelja] prije sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju”, rekla je Zaharova za italijansku TV La7, prenosi Tanjug.

Rusija neće postavljati ‘željeznu zavjesu’

“Zemlje članice Evropske unije i NATO-a su zatvorile zračni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije”, navodi RIA riječi Zaharove.

Dodala je da Rusija, za razliku od EU-a, neće postavljati “željeznu zavjesu”.

“Vaše greške su to što ste previše sebični, mislite da ste u centru svijeta, da osim vas nema drugih naroda”, izjavila je Zaharova za TV La7.

Visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije je ranije u nedjelju za agenciju Interfax izjavio da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoje zračne prostore za avion kojim bi Lavrov doputovao u ponedjeljak u Beograd, prenosi Reuters.

“Naša diplomatija još uvijek nije ovladala teleportacijom”, rekao je izvor.

Brnabić: Posjeta izuzetno komplikovana

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je u nedjelju navečer da je posjeta ruskog šefa diplomatije Beogradu neizvjesna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je ranije u nedjelju za beogradske medije da je situacija u vezi s posjetom Lavrova “izuzetno komplikovana”.

Kremlj je prošle sedmice najavio posjetu Lavrova Beogradu 6. i 7. juna, a glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomatije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: