Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Bradara predsjednica FBiH, Lendo i Stojanović potpredsjednici

Lidija Bradara, članica Hrvatske demokratske zajednice BiH, izabrana je za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine u novom postizbornom mandatu, a za dvojicu potpredsjednika Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije i Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije BiH.

Tako je odlučeno danas na četvrtoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sa 58 glasova ‘za’, 35 ‘protiv’ i jednim uzdržanim glasom.

Sjednica Predstavničkog doma, na kojoj, se odlučivalo ko će biti novi predsjednik i potpredsjednici FBiH, održava se danas nakon što Lidija Bradara, Refik Lendo (Stranka demokratke akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) nisu mogli međusobnim dogovorom riješiti to pitanje u međuvremenu otkad su počekom februara imenovani u novo tročlano rukovodstvo izvršne vlasti u FBiH.

Prekid prethodnog zasjedanja tražen je iz zastupničkih klupa Stranke demokratske akcije (SDA) čija članica Jasmina Bišćević Tokić je kao razlog navela da nije ispoštovan Poslovnik, jer svim zastupnicima nije bio dostavljen uz poziv i potrebni prateći materijal, akt koji “sa sva tri potpisa” svjedoči da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome ko će od njih biti novi predsjednik, a ko dvoje potpredsjednika FBiH.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić, tvrdeći da je zahtjev SDA o prekidu sjednice neosnovan, proglasila je pauzu po čijem isteku je ipak sjednicu prekinula, a odmah zatim, za danas najavila još jedno zasjedanje. Obrazložila je da je to racionalno rješenje u cilju sprečavanja blokada u izboru novog rukovodstva FBiH, iako ni prethodna sjednica, kako je dodala, nije bila sazvana mimo pravila.

Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Refk Lendo (Stranka demokratske akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su ranije, na drugoj vanrednoj sjednici ovog Doma početkom februara u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravilima, imali su mogućnost da međusobno dogovore ko će biti predsjednik, a ko dopredsjednici.

Dogovor je izostao, zbog čega je današnje vanredno zasjedanje Predstavničkog doma najavljeno kao događaj u čijem toku to pitanje treba da bude riješeno većinskom voljom zastupnika, što je mogućnost koju također dozvoljavaju pravila u Federaciji BiH.

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nezaobilazni su faktori u procesu imenovanja postizbornog saziva Federalne vlade. Predsjednik, uz obaveznu suglasnost dvoje potpredsjednika, predlaže mandatara i učestvuje u imenovanju novog saziva cjelokupne vlade.

federalna.ba/Fena

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: