svijet

Bolton o Trumpovom saopćenju u vezi sa ubistvom Khashoggija

'Bez obzira jesi li učinio to ili ne, mi stojimo uz Saudijsku Arabiju', rekao je Trump Bin Salmanu, piše Bolton

Mohammed Elmenshawi

Godinu i po nakon smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u svojoj kontroverznoj knjizi Soba u kojoj se sve odigralo iznosi opravdanja za stav predsjednika Donalda Trumpa koji je bio u suprotnosti s procjenama američkih obavještajnih službi.

Bolton podsjeća kako se našao na udaru novinara prilikom obraćanja u press sobi Bijele kuće 26. novembra 2018. godine kako bi odgovorio na goruća pitanja o stavu Washingtona vezano za ubistvo Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u Turskoj, 2. novembra iste godine.

Bolton je napao novinare koji su više puta ponavljali pitanje o tonskom snimku ubistva i zašto ga američki savjetnik za nacionalnu sigurnost nije čuo. Bolton se uzrujao i rekao: “Zašto pretpostavljate da sam preslušao ovaj snimak? Nisam ga slušao. Kako moje slušanje može pridonijeti! Ne razumijem arapski, koliko vas ovdje zna arapski?!”

“Vi ste savjetnik za nacionalnu sigurnost i to spada u Vašu nadležnost”, odgovorio je novinar. Bolton je na to odgovorio: “Ono što je predsjednik Trump izjavio odražava zvanično stajalište Sjedinjenih Američkih Država. Pročitao sam transkript snimke i uzeli smo u obzir sve što je navedeno tokom ubistva”.

Bolton tada nije želio detaljnije pojašnjavati kako se došlo do ovog stava koji je iznio predsjednik Donald Trump.

Prije službenog stava

Prema knjizi, nekoliko dana prije toga, 20. novembra 2018., predsjednik Trump je u kratkom saopćenju iznio stav svoje zemlje o ubistvu Khashoggija, navodeći da Washington stoji uz vladu Kraljevine Saudijske Arabije uprkos ubistvu Khashoggija.

“Možda nikada nećemo saznati istinu o onome što se dogodilo u slučaju Khashoggi, međutim, naši odnosi sa Saudijskom Arabijom ostat će u osnovi jaki”, rekao je Trump.

Stav predsjednika Trumpa bio je u suprotnosti s procjenama i procurjelim informacijama Centralne obavještajne agencije (CIA), jer su izvori upoznati s procjenom ove agencije potvrdili za američke listove Washington Post i New York Times da su pomoćnici saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana odgovorni za ubistvo.

Bolton navodi da je 8. oktobra, šest dana nakon Khashoggijevog ubistva, Trumpov zet i viši savjetnik Jared Kushner pitao kako trebamo reagirati na rastuću oluju oko Khashoggijeve smrti.

Bolton je odgovorio: “Moj je savjet Saudijcima da odmah iznesu činjenice bez obzira kakve one bile i da završe tu temu, sa čim se Kushner složio”.

Sutradan su, prema Boltonu, on i Kushner, a kasnije i američki državni sekretar Mike Pompeo, razgovarali sa saudijskim prijestolonasljednikom i tom prilikom istakli važnost ozbiljnog razmatranja ovog pitanja.

Bolton navodi da je predložio “slanje saudijskog ambasadora u Washingtonu u Rijad kako bi saznao istinu i da se zatim vrati i upozna nas s njom”.

Bolton je namjeravao poslati ambasadora Khalida bin Salmana, mlađeg brata saudijskog prijestolonasljednika, pod pretpostavkom da je svjestan važnosti tog pitanja i brze reakcije unutar Washingtona.

Bolton je napomenuo da je, za razliku od mnogih drugih pitanja, Trump već odlučio kakav će biti zvanični odgovor SAD-a Saudijskoj Arabiji, jer je u intervjuu za američki program 60 minuta spomenuo da neće prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji.

Pošto je Trump spoznao razmjere američke političke i medijske pažnje usmjerene na ubistvo Khashoggija, razgovarao je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom sredinom oktobra i tražio od njega da primi američkog državnog sekretara Pompea nekoliko dana kasnije. Smatra da je Pompeovo putovanje u Rijad dalo Trumpu “nešto vremena, a također je dalo Saudijcima veću mogućnost za iznošenje činjenica. Saudijci su iznijeli svoju verziju priče o onome što se dogodilo i otpustili su više visokih dužnosnika”.

Bolton napominje da saudijska verzija dešavanja “nije zadovoljila većinu analitičara i da se ona neće promijeniti”. Bolton brani svoj stav rekavši da je Mike Pompeo – a ne on – diktirao Trumpu službenu izjavu o ubistvu, koju Bolton vidi kao “nepotpun tekst koji sadrži rizik da Trump našteti sebi ako se činjenice promijene u budućnosti”.

Bolton tvrdi da je pokušao unijeti neke izmjene u tekst zvanične izjave, ali da Pompeo to nije prihvatio. Odgovorio je: “Predsjednik je tražio izjavu i ja ću je poslati”. Bolton smatra kako je riječ o “izvršavanju naredbe” što je “razumljivo zbog Pompeove vojne pozadine, jer je diplomirao na prestižnoj vojnoj akademiji West Point.

Raniji uvid

Prije nego što je Trump objavio službenu izjavu o stavu svoje zemlji vezano za ubistvo Khashoggija, američki predsjednik je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom kako bi ga obavijestio da će zvanično saopćenje uskoro biti objavljeno u javnosti. “Napravili smo ogroman posao da te podržimo. Bez obzira jesi li učinio to ili ne, mi stojimo uz Saudijsku Arabiju”.

Tokom rasprava Trumpa i njegovih najviših saradnika o tome kako izdati saopćenje i hoće li ga objaviti lično on ili Bijela kuća, Trump je iznenadio Boltona i druge dužnosnike priznanjem da će stav njegove zemlje o ubistvu Khashoggija “odvratiti pažnju od Ivanke ako lično pročitam izjavu”, prema Boltonu.

Bolton navodi da su mediji posvećivali veliku pažnju vijestima da je Ivanka, Trumpova kćerka i njegov politički savjetnik, koristila svoj privatni e-mail u prepiskama za vladine poslove.

Bijela kuća je stala u njenu odbranu, rekavši da je “korištenje privatnog maila Ivanke Trump različito od slučaja Hillary Clinton, bivše državne sekretarke i Trumpove protivnice na predsjedničkim izborima, koja je učestalo koristila svoj  privatni mail za vladine poslove”.

Bolton je opisao Trumpov bijes zbog kćerkinog korištenja svoje privatne pošte, koji je ljutito rekao: “Zašto nije promijenila telefon, sav ovaj nered zbog tog telefona”.

Prema Boltonovim riječima, Trump je od Pompea zatražio da ispita mišljenje Bin Salmana o onome što je odlučio. “Potom smo donijeli odluku da izađemo sa saopćenjem i da Pompeo odgovori na sva pitanja koja se odnose na stav Amerike. Međutim, Trump je sudjelovao u odgovaranju na pitanja s Pompeom, a to je nešto što Trump želi u svim situacijama”, dodao je Bolton.

Bolton je branio Trumpov stav o ubistvu Jamala Khashoggija, rekavši: “S čisto geostrateškog aspekta, Trumpov stav je bio jedini razuman stav… U pitanju su bili veliki američki nacionalni interesi”.

Bolton je izrazio bojazan da će prestanak prodaje oružja Saudijskoj Arabiji dovesti do okretanja te zemlje Rusiji, posebno jer je ruski predsjednik ranije sasvim otvoreno tokom njihovog sastanka u Moskvi izjavio da “Rusija može prodati oružje Saudijcima” ako Washington prestane to činiti.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close