politikavijesti

Bitka za Mariupolj završila: Ukrajinci objavili kraj borbe, Zelenski odao počast borcima

Borba s ruskim snagama u čeličani Azovstal završila je u ponedjeljak, što znači i da je bitka za Mariupolj završila, piše The New York Times . Ukrajinska vojska proglasila je kraj “borbenih operacija”, a više od 260 boraca iz čeličane je evakuirano.

Konkretno, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga poručio je da su borci “ispunili svoju misiju”.

Ukrajinski predsjednik Zelenski naglasio je da su borci iz Azovstala inspirirali cijelu zemlju svojom hrabrošću tijekom višetjedne borbe za čeličanu. Kratko je i dodao da sada “žele spasiti živote svojih momaka”.

Evakuirano je više od 260 ukrajinska borca iz čeličane Azovstal, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar, a ukrajinska vojska je objavila da se nastavljaju napori za spašavanje preostalih boraca iz tog postrojenja.

Maliar je rekla da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju također pod kontrolom pobunjenika, Olenivku, piše BBC.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

– Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.

– Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji, istaknuo je.

Nastavljaju se napori za spašavanje preostalih boraca u čeličani Azovstal, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

– Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda, objavila je pukovnija Azov na društvenim mrežama.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je nove detalje o evakuaciji ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

– Prevezeno je 266 boraca, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka. Ukrajina treba ukrajinske heroje – žive, rekao je Zelenski.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da je 53 ranjenih vojnika odvedeno u bolnicu u gradu Novoazovsk koji je pod ruskom kontrolom. Preostali borci su transportirani u mjesto Olenivka. Kako kaže Malyar, svi će borci u konačnici biti vraćeni svojim obiteljima kroz razmjenu zarobljenika.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: