vijesti

Bajden povećao prednost u Nevadi, smanjio Trampovo vodstvo u Pensilvaniji

Rezultati još nisu zvanični, obrađeno je 99 posto glasova, a Bajdenova prednost je nešto oko 900 glasova

Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Džo Bajden (Joe Biden) vodi u utrci za elektorske glasove, nakon što je osvojio 264 od 270 potrebnih elektorskih glasova, dok je aktuelni presjednik Donald Tramp (Trump) osvojio 214.

Džo Bajden upravo je preuzeo vodstvo u Džordžiji i na taj način gotovo sigurno obezbijedio ulazak u Bijelu kuću.

Rezultati još nisu zvanični, obrađeno je 99 posto glasova, a Bajdenova prednost je nešto oko 900 glasova.

AP je Bajdenu dodijelio 264 elektora, u narednih nekoliko sati trebalo bi da se potvrdi pobjeda Bajdena u Džordžiji čime bi bilo zvanično potvrđeno da je novi predsjednik SAD-a Džo Bajden.

Tramp je održao govor u Bijeloj kući, i kako navodi novinska agencija Associated Press, on je iznio strastvene, neutemeljene tvrdnje o izborima i kazao da je on pobjednik u izbornoj utrci. Nekoliko televizijskih mreža odbilo je da prenosi obraćanje aktuelnog predsjednika.

Bajdenova prednost povećala se u Nevadi za nešto više od 10.000 glasova, uz 98 posto prebrojanih glasova. U Pensilvaniji također, Tramp gubi podršku dok se njegovo vodstvo smanjilo na 0,3 posto uz 95 posto prebrojanih glasova. Očekivalo se da se većina glasova u Pensilvaniji prebroji do petka.

Također se očekuje da oblast Marikopa u Arizoni objavi novi izvještaj u prebrojanim glasovima do 11 sati u petak po lokalnom vremenu. U Džordžiji je Bajden smanjio Trampovu prednost na manje od 670 glasova.

Savezne države koje još očekuju elektorske glasove su Džordžija (16 glasova), Nevada (šest), Pensilvanija (20), Sjeverna Karolina (15) i Aljaska (tri), prenosi AP.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close