vijestizdravlje

Azbest može da izazove bolest četrdeset godina nakon izlaganja

Azbest je kancerogen, a naročito udisanje azbestnih vlakana.

Slovenija je 1996. godine usvojila Zakon o zabrani proizvodnje i prometa azbestnih proizvoda. Međutim Katja Adamič, specijalista pulmologije i alergologije i kliničke imunologije podsjeća da je azbest kancerogena supstanca koja može da izazove bolesti dvadeset do četrdeset godina nakon izlaganja:

„Zabranili smo azbest u Sloveniji 1996. Tada su pacijenti pregledani. Međutim, niko nije pričao o tome da se efekti azbesta na plućima mogu vidjeti i četrdeset godina nakon izlaganja. Tako da ljudi koji su radili sa azbestom moraju redovno da se prate.“

Slovenija još uvijek nema jedinstvene preporuke koliko često i koje pretrage su potrebne.

Prema podacima medicine rada u Sloveniji je do oktobra 2022. godine prepoznato preko 2.500 slučajeva profesionalnih benignih bolesti povezanih sa azbestom, od čega 1.927 pleuralnih plakova i 586 azbestoze pluća (progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine) s tim da podaci sa klinike na Golniku još nisu analizirani.

Kako dodaje Adamičeva, pacijenti koji su bili izloženi azbestu najviše se plaše raka pluća i mezotelioma, ali ona dodaje:

„Azbest može da izazove i druge karcinome – grla, gastrointestinalnog trakta, urinarnog trakta, genitalija.“

Prema njenim riječima pacijenti koji su bili izloženi azbestu su čak u većoj opasnosti od raka nego od azbestoze.

Posljednjih godina u Sloveniji se godišnje otkrije četrdesetak mezotelioma, najviše iz Goriške regije.

Zbog svega toga su na Univerzitetskoj klinici za plućne bolesti i alergije Golnik otvorili dvije ambulante za osobe oboljele zbog azbesta. Ambulante rade četiri sata dnevno i primaju pacijente iz Slovenije ali prate i neke radnike koji su radili u građevinarstvu i u rudnicima u Njemačkoj, prenosi Delo.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: