svijet

Araqchi: Razgovori u Beču napreduju, ali ih Iran uvijek može prekinuti

Šef iranskog pregovaračkog tima izjavio je kako se razgovori o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. kreću naprijed uprkos poteškoćama.

Šef iranskog pregovaračkog tima izjavio je u utorak kako se razgovori o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. kreću naprijed uprkos poteškoćama, ali je upozorio da će Teheran prekinuti razgovore ukoliko bude suočen s “nerazumnim zahtjevima” ili gubljenjem vremena.

Iran i svjetske sile ostvarili su pomak u razgovorima u Beču iako je još mnogo rada potrebno, dok bi se sastanci trebali nastaviti iduće sedmice nakon konsultacija strana sa svojim prijestolnicama, izjavio je visoki zvaničnik Evropske unije, prenosi Fena.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi ocijenio je trenutni tok razgovora kao napredovanje, “uprkos postojećim teškoćama i izazovima”, javili su iranski državni mediji.

“Iranska delegacija prekinut će razgovore kadgod proces pregovora dovede do nerazumnih zahtjeva, gubljenja vremena i iracionalnog cjenkanja”, navode mediji Araqchijeve riječi.

Pitanje ishoda

“Prerano je unaprijed prosuditi ishod i reći da li ste optimistični ili pesimistični, ali smatramo da smo na pravom putu”, izjavio je Araqchi za državnu televiziju.

Iranske novinske agencije pod vodstvom tvrdolinijaša navele su riječi neimenovanog izvora da Sjedinjene Američke Države planiraju izdati samo privremene mjere umjesto trajnog ukidanja sankcija, koje je Washington ponovo uveo Teheranu nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Na osnovu sporazuma iz 2015. Iran je pristao da ukine neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje američkih i ostalih sankcija, prenosi Reuters.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button