Analizavijesti

Analitičari tvrde: Schmidt previše zastupa stavove HDZ-a, to nije dobro za BiH

Dok su političari na godišnjim odmorima ili preuranjenoj predizbornoj kampanji, Christian Schmidt nije zaboravio rok koji je dao za dogovor oko izmjena Izbornog zakona.

Još jednom upozorava da se neće libiti koristiti ovlasti koje ima i da je potrebno mijenjati Ustav BiH.

Za visokog predstavnika u BiH, situacija je složenija od onih sa kojima su se u EU susretali. U BiH nije riječ, kaže, o većini i manjini, nego o zemlji koja ima tri zajednice i tri konstitutivna naroda.

Broj Hrvata u Bosni i Hercegovini mnogo je manji nego pripadnika drugih zajednica, ali prema Dejtonskom sporazumu i ova zajednica ima pravo na političku odgovornost i zastupljenost, smatra Schmidt.

Ipak analitičari tvrde da Schmidt previše zastupa stavove HDZ-a BiH, što za našu zemlju nije dobro.

– Pokušaj da ugodi parcijalno dijelu određenih političkih snaga u ovom slučaju Dragana Čovića i vrha Republike Hrvatske i HDZ-a apsolutno je neprihvatljivo prema standardima moderne zapadne demokratije, ističe direktor IFIMES-a Zijad Bećirović.

Što se tiče izmjena Ustava, svi su saglasni da bi do bilo kakvih izmjena došlo, potrebno je da to prođe parlamentarnu proceduru.

Vehid Šehić smatra da treba doći do izmjena Ustava, kako bi bile provodive sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

– On to može uraditi svojom odlukom, nametnuti, može i ukoliko postoji odgovornost političara da poštuju odluke sudova, da to i uradi Parlament BiH na način kako to u krajnjem slučaju može predložiti i visoki predstavnik, dodaje Šehić.

Schmidt je izmjene nazvao neugodnim korakom i da se konačno odvoje očekivanja od realnosti. Šest nedjelja koliko je bio rok da se političke partije dogovore, trebao ih je motivisati da rade.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: