zdravlje

Amerika je prije manje od godinu dana proglašena za najspremniju zemlju u slučaju pandemije – šta se dogodilo?

Tek prošle godine, Sjedinjene Američke Države zauzele su prvo mjesto na listi zemalja koje su najbolje opremljene za borbu protiv pandemije. Ali, stručnjaci su pogođeni jajetom u lice, dok Amerika klizi prema katastrofi prouzrokovanom virusom Covid-19. Šta je krenulo po zlu?

Sasvim je jasno da su Sjedinjene Države među zemljama koje su najgore pogođene pandemijom koronavirusa.

Njihova berza u potpunosti tone, i očekuje svoja najgora tri mjeseca svih vremena. Čini se neizbježnim da će ekonomija te zemlje utonuti u drugu Veliki depresiju.

Amerikanci su prevazišli Kinu i sve druge zemlje u broju smrtnih slučajeva i broju zaraženih od novog koronavirusa. Brojke svakodnevno rastu više i više. Predsjednik Trump morao je naglo povući svoju retoriku o ukidanju ograničenja i povratku zemlje na posao do Uskrsa. Sada se čini da će Sjedinjene Američke Države, i njihova ekonomija, imati dugo mračno ljeto.

U oktobru prošle godine, objavljen je Globalni indeks zdravstvene sigurnosti. Na službenoj stranici, on se naziva „prvom sveobuhvatnom procjenom kapaciteta globalne zdravstvene sigurnosti u 195 zemalja“. Razvili su ga Centar Johns Hopkins za zdravstvenu sigurnost i Inicijativa za nuklearnu prijetnju, u saradnji s The Economist Intelligence Unit, a glavni sponzori bili su Fondacija Bill i Melinda Gates, Open Philanthropy Project i Fondacija Robertson.

Još od epidemije ebole u Zapadnoj Africi 2014.god, koju Globalni indeks zdravstvene sigurnosti naziva „pozivom na budnost“, projekti poput tog stvarani su da bi se uspostavili bolji mehanizmi za buduće pandemije svih vrsta; bili oni prirodni virusi ili genetički inžinjerirano biološko oružje.

Testovi na kojima je Indeks zasnovan tiču se da li zemlje imaju „funkcionalne, testirane, dokazane kapacitete za zaustavljanje epidemije na izvoru“, koji se zatim „redovno testiraju i pokazuju funkcionalnima u vježbama ili događajima u stvarnom svijetu“. Prilično ozbiljne stvari.

Zemlje su ocijenjene na temelju šest kriterija: „prevencija, otkrivanje i izvještavanje, brzo reagiranje, zdravstveni sistem, usklađenost s međunarodnim normama i rizično okruženje.“ Od tih šest, SAD su prvo mjesto osvojile četiri, čak postigavši gotovo savršenih 98,2 u “ranom otkrivanju i izvještavanju”. (Toliko o tome.)

Sve u svemu, Sjedinjene Američke Države, ostavile su druge svjetske zemlje da se stide, postigavši 83,5 od mogućih 100 poena. Na drugom mjestu se našla Britanija, zatim Nizozemska, Australija i Kanada. Italija je na 31. mjestu, a Kina na 51. Većina zemalja koje su se našle na dnu liste su mala ostrva ili afričke zemlje, a posljednja Evkatorijalna Gvineja.

Budući da je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu i na vrhuncu naučnih inovacija i medicine, Amerika je nekako trebala postati otporna na pandemiju. Zašto je onda, sada u tolikim problemima? Odgovor leži u lošem odlučivanju vlade od samog početka, što ih je dovelo na jednu od najopasnijih mogućih staza.

Presporo su započeli testirati sumnjive slučajeve, a kada jesu, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pobrkali su stvar. Njihovi slučajevi zaista su počeli rasti sredinom marta, ali su sada preuzeli listu potvrđenih slučajeva, i čini se da se neće osvrtati nazad. Do koje mjere bi se stanje u SAD moglo pogoršati, ostaje da se vidi.

Na tom projektu sarađivalo je mnogo veoma pametnih istraživačkih centara i jedan od vodećih univerziteta u zemlji, ali se ispostavilo da je on u potpunosti pogrešan. Njihova stranica „O nama“ daje listu od najmanje 21 člana međunarodnog panela stručnjaka, od kojih svaki ima dugu listu kvalifikacija i radnih naslova.

Da su stručnjaci mogli vidjeti budućnost, shvatili bi da bi Južna Koreja, Singapur i Kina vjerovarno trebali zauzeti najviša mjesta u Indeksu. Možda će idućeg puta njihova predviđanja biti tačnija. To jeste, ako američka ekonomija ne bude previše pala, pa mogne finansirati istraživanja poput ovih u budućnosti.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close