vijesti

Američki izbori: Trumpova kampanja vezana za gotovinu nakon što je ‘glupo progorio milijardu dolara’

Široka politička operacija predsjednika Donalda Trumpa prikupila je znatno više od milijardu dolara otkako je 2017. godine osvojio Bijelu kuću - i zapalio mnogo toga

Široka politička operacija predsjednika Donalda Trumpa prikupila je znatno više od milijardu dolara otkako je 2017. godine uzeo Bijelu kuću – i zapalio mnogo toga.

Trump je kupio oglas za Super Bowl za 10 miliona dolara kada još nije imao izazivača. Prisluškivao je svoju političku organizaciju da pokrije pretjerane pravne takse povezane s njegovim opozivom. Pomoćnici su dočarali svoje novootkriveno bogatstvo – uključujući flotu luksuznih vozila koja je kupio Brad Parscale, njegov bivši menadžer kampanje.

U međuvremenu, mreža društava s ograničenom odgovornošću skrivala je više od 310 miliona dolara potrošnje od otkrivanja podataka, pokazuju podaci.

Sada, samo dvije sedmice nakon izbora, neki pomoćnici kampanje privatno priznaju da se suočavaju s teškim odlukama o trošenju u vrijeme kada je demokratski kandidat Joe Biden preplavio eter oglašavanjem. To je dovelo Trumpa u poziciju da mora odraditi više skupova sa svojim potpisima kao zamjena za vrijeme pandemije koronavirusa, oslanjajući se na nedokazanu teoriju da može ispostaviti pristalice koji su rijetki glasači na povijesnim razinama.

“Novac su potrošili na nepotrebne režijske troškove, način života bogatih i poznatih djelatnika kampanje i isprazne oglase prerano”, rekao je Mike Murphy, veteran republikanski savjetnik koji je savjetovao Johna McCaina i Jeba Busha i koji je otvoreni Trumpov kritičar. “Mogli biste doslovno imati 10 majmuna sa bacačima plamena da krenu u potragu za novcem i ne bi ga tako glupo izgorjeli.”

Za Trumpa je to poznat, ako ne i dobrodošao stav. 2016. godine bio je silno izvan sebe od demokratske nominirane Hillary Clinton, ali je ipak izvukao pobjedu koja dolazi s leđa. Međutim, ovaj put se kladio na veliku novčanu prednost kako bi negativno definirao Bidena i obranio vlastiti rekord.

Trumpov menadžer kampanje Bill Stepien ustvrdio je da novac nije problem. “Imamo više nego dovoljno zračnog pokrivača, gotovo tri puta više nego 2016.”, rekao je novinarima u ponedjeljak.

Biden je, dodao je Stepien, “sve to stavljao na TV”, jer je izbjegao najviše kucanja vrata zbog pandemije, dok Trump ima otprilike 2.000 terenskih djelatnika širom zemlje koji kucaju na vrata i pozivaju za svoju kampanju.

“Tamo gdje imamo države koje se nekako daju napojnicama, moglo bi ići u bilo kojem smjeru”, rekao je Trump u ponedjeljak zaposlenicima u kampanji, “imam mogućnost odlaska u te države i okupljanja. Biden nema sposobnosti. Idem na miting, imamo 25.000 ljudi. Ide na miting i ima četvero ljudi. “

Kampanja i Republički nacionalni komitet pružit će uvid u svoju finansijsku situaciju u utorak kada podnesu obavezna mjesečna izvješća o finansiranju kampanje.

PRESKOČI OGLAS

Podaci o potrošnji na oglašavanje, međutim, nude sumornu sliku.

Dok pola tuceta pro-Trump-ovih vanjskih grupa pritekne predsjedniku u pomoć, Biden i njegovi demokratski saveznici na korak su da u posljednje dane kampanje ubace 142 miliona dolara u oglase, nadmašujući republikance za više od 2 prema 1, prema podacima firme za praćenje oglasa CMAG / Kantar.

U ponedjeljak je tvrtka Medium Buying izvijestila da Trump otkazuje kupovinu oglasa u Wisconsinu; Minesota, koju se Trump nadao preokrenuti; i Ohio, koji su se za Trumpa odlučili 2016. godine, ali čini se da sada predstavljaju oštru konkurenciju.

Preokret je iz maja, kada je Bajdenova kampanja bila vezana za gotovinu, a Parscale je zlokobno uporedio Trumpovu kampanju sa „Zvijezdom smrti“ koja je trebala „prvi put početi pritiskati VATRU“.

Oglasna kampanja koju su razvili u naredna tri mjeseca koštala je preko 176 miliona dolara, ali nije nimalo umanjila Bidenovu prednost u istraživanju javnog mnijenja.

Trump je sada u položaju koji je praktički nezamisliv za sadašnjeg predsjednika, rekao je Travis Ridout, ko-direktor medijskog projekta Wesleyan, koji prati potrošnju na oglašavanje.

„Oglašavanje očito nije sve. Ali mislimo da su oglasi bitni za nekoliko procentnih poena u predsjedničkoj utrci. I to jednostavno nije dobar znak za Trumpovu kampanju ”, rekao je Ridout.

Pregled izdataka Trumpove kampanje, kao i Republikanskog nacionalnog komiteta, otkriva dio razmetljive potrošnje.

Od 2017. godine više od 39 miliona dolara isplaćeno je firmama pod kontrolom Parscalea, koji je tokom leta svrgnut sa funkcije menadžera kampanje. Dodatnih 273,2 miliona dolara isplaćeno je kompaniji American Made Media Consultants, kompaniji s ograničenom odgovornošću iz Delaware-a, čiji vlasnici nisu javno objavljeni.

Kampanje u obaveznim otkrivanjima obično otkrivaju tko su njihovi primarni dobavljači. Ali usmjeravanjem novca Parscaleovim firmama, kao i American Made Media Consultants, Trump je zadovoljio osnovne zahtjeve za otkrivanjem podataka bez detalja o krajnjim primateljima.

Ostali sporni troškovi Trumpa i RNC-a koji su uključeni u otkrivanja finansiranja kampanje:

– Skoro 100.000 američkih dolara potrošeno je na primjerke knjige Donalda Trumpa mlađeg “Pokrenuto”, što je pomoglo da se ona svrsta na vrh liste najprodavanijih knjiga New York Timesa.

– Preko 7,4 miliona dolara potrošenih na imanja s robnom markom Trump od 2017. godine

– Najmanje 35,2 miliona dolara potrošeno na Trumpovu robu.

– 38,7 miliona dolara zakonskih naknada i naknada za poštovanje propisa. Pored prisluškivanja RNC-a i njegove kampanje za plaćanje pravnih troškova tokom postupka opoziva, Trump se oslanjao i na svoju političku operaciju za pokrivanje pravnih troškova za neke pomoćnike.

– Najmanje 14,1 milion dolara potrošeno na Republikansku nacionalnu konvenciju. Događaj je trebao biti održan u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, ali Trump ga je premjestio u Jacksonville na Floridi, nakon spora s demokratskim guvernerom Sjeverne Karoline zbog mjera sigurnosti od koronavirusa. Konačno je otkazan i događaj na Floridi, a njegovo mjesto zauzela je uglavnom internetska konvencija.

– 912.000 dolara potrošeno na oglase koji su se prikazivali na ličnim Facebook stranicama Parscale i Trumpove glasnogovornice Katrine Pierson.

– Reklama u iznosu od 250.000 dolara tokom 7. utakmice Svjetske serije 2019., koja je uslijedila nakon što su gledatelji izviždali Trumpa kada je prisustvovao 5. utakmici.

– Najmanje 218.000 dolara da Trump zamjenski putuje privatnim avionima koje osiguravaju donatori kampanje.

– 1,6 miliona dolara za TV oglase na medijskom tržištu Washingtona, DC-a, nadmoćno demokratskog područja u kojem Trump ima male šanse za pobjedu, ali u kojem je redovni gledatelj TV-a.

Umjesto da daju više Trumpu, neke pristalice istražuju njihove mogućnosti.

Republikanski megadonor Sheldon Adelson i njegova supruga Miriam nedavno su donirali 75 miliona dolara za Očuvanje Amerike, novi pro-Trampov komitet za superpolitičku akciju koji nije pod nadzorom političkih operativaca Trump World.

Jedan od razloga zbog kojeg je grupa osnovana u kolovozu jest taj što postoji duboko nepovjerenje među nekim donatorima GOP-a da će postojeće pro-Trampove organizacije pametno potrošiti novac, prema republikanskom strategu koji izravno zna o tome. Strateg je razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman kako bi s donatorima razgovarao o osjetljivim diskusijama.

Dan Eberhart, koji je Trumpovim izbornim naporima dao više od 190.000 dolara, rekao je da su mnogi republikanski donatori sada usredotočeni na zadržavanje kontrole nad Senatom u rukama GOP-a, a ne na Trumpove šanse za pobjedu.

“Većina u Senatu trenutno je najvažniji cilj”, rekao je. “To je bedem protiv toliko loše politike koju demokrate žele učiniti ako prebrode izbore.”

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button