Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Ambasador Hrvatske u BiH uručio protestnu zbog napada na svatove u Lonačarima

Sporna je bila zastava

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić uručio je u utorak ministarstvu vanjskih poslova te zemlje protestnu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH.

Kako je navedeno u saopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH, protestnu notu ambasador Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću a u njoj je iskazana zabrinutost “zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. oktobra 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla – Orašje, području entiteta Republika Srpska”, prenosi Večernji list.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će protestna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinilaca.

Protestna nota odnosi se na izgred u kojemu su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti autombilom zapriječili prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava hrvatskog naroda. Zastavu su oteli i polomili a jednog od putnika iz kolone Roberta Tomića, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi nanijevši mu ozljede.

Iz policijske stanice u mjestu Pelagićevo potvrdilili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.

Osobe iz svadbene kolone su kao napadače identificirali Cvijana Cvijanovića i Sinišu Stevanovića. Ovaj su napad osudili i iz Hrvatskog naronog sabora (HNS), koordinacije političkih stranaka u BiH.

Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni”, navode iz HNS-a.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: