vijesti

Ali Hamenei čestita Božić kršćanima i muslimanima

Lider islamske revolucije ajatolah Ali Hamnei čestitao je svim kršćanima i muslimanima povodom godišnjice rođenja Isusa Hrista.

“Čestitam svim kršćanima i muslimanima svijeta, posebno našim kršćanskim sunarodnicima, na godišnjici rođenja proroka # Isusa Hrista, Mesije (a.s.)”, rekao je Vođa u tvitu u petak.

U četvrtak je predsjednik Hassan Rouhani također čestitao kršćanima.

U pismu papi Franji, predsjednik Rouhani opisao je Isusa Hrista kao proroka mira i dobrote, čije bi ponašanje moglo predstaviti moguća rješenja iz postojećih društvenih i kulturnih izazova čovječanstva i voditi ga ka savršenstvu.

„Drago mi je čestitati vašoj svetosti i svim monoteistima rođendan Isusa Hrista, proroka mira i dobrote i početak godine 2021. Isus Hrist je glasnik monoteizma, ljubavi, altruizma, preteča slobode i slobode “, rekao je Rouhani papi.

„Razmišljanje o karakteristikama i vrlinama Isusa Hrista i primjena njegovog načina života, koji je uvijek bio povezan sa suosjećanjem, tolerancijom i altruizmom, mogu riješiti društvene i kulturne izazove današnjih ljudi, ublažiti njihovu bol i biti način da se riješite se problema i nedaća i puta do ljudskog savršenstva ”, rekao je u svojoj poruci.

Rouhani je takođe izrazio nadu da će pandemija Covid-9 biti stavljena pod kontrolu u Novoj godini.

„Nadam se da ćemo blagoslovom rođendana Isusa Hrista i u Novoj godini moći kontrolirati zloslutni virus COVID-19 i vratiti ljudski život u normalu kako bismo vidjeli nadu i dvostruku sreću u ljudskom životu i širenje mira i sigurnosti na cijeloj planeti. Želim vašoj svetosti zdravlje i uspjeh, a svim ljudima širom svijeta sreću i prosperitet ”, dodao je iranski predsjednik.

Pišući i svjetskim liderima, pozvao je na daljnju regionalnu i međunarodnu saradnju u pravcu rješavanja kriza sa kojima se suočava svijet, uključujući i globalnu pandemiju koja je u toku.

„Nužno je da svjetski lideri pokušavaju više nego prije otvoriti izlaze iz ovih kriza, a također ubrzati kurs borbe protiv koronavirusa i povratak ljudskih života u njihov uobičajeni tok, pod pokroviteljstvom zajedničkih napora i putem regionalnih i međunarodnih saradnja “, napisao je.

U Twitter poruci u četvrtak, ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif također je svima poželio sretan Božić.

“Rođenje Božjeg duha – Isusa, kojeg svi muslimani poštuju kao velikog proroka – radosna je prilika za SVE čovječanstvo”, napisao je.

“Svima želim sretan Božić i sretne, zdrave i mirne praznike”, dodao je Zarif.

Izbor

Show More

Leave a Reply

Back to top button