svijet

Ako Biden pobijedi, hoće li SAD vidjeti povratak u normalu u nenormalnom svijetu?

Joe Biden obećava da će oživjeti moralno vodstvo Sjedinjenih Država u svijetu ako bude izabran za predsjednika, ali je nakon gotovo četiri godine Donalda Trumpa razbijajući norme, je li vizija demokrata veterana uopće moguća?

Senator 36 godina i potpredsjednik još osam pod vodstvom Baracka Obame, Biden će ući u Bijelu kuću s daleko više vanjskopolitičkog iskustva od bilo kojeg predsjednika u posljednjih nekoliko desetljeća ako pobijedi Trumpa 3. novembra.

Trump je nastojao pretvoriti Bidenov životopis u odgovornost i oduševio se kršenjem diplomatskog konsenzusa kod kuće i u inozemstvu odustajući od međunarodnih aranžmana poput Pariškog klimatskog sporazuma i Svjetske zdravstvene organizacije, te hvaleći autokratske vođe.

Za međunarodne partnere koji se zgražaju nad Trumpom, nije samo on u tome hoće li američki glasači i dalje birati ljude poput njega, rekla je Katrina Mulligan, direktorica za nacionalnu sigurnost i međunarodnu politiku u lijevom Centru za američki napredak.

“Za ostatak svijeta,” rekla je, predsjednički izbori također su “da li je Amerika zaista ono što sugeriraju posljednji izbori ili je to bila aberacija.”

Mulligan je rekla da očekuje da će se Bidenova administracija brzo kretati kako bi pokazala svoju privrženost međunarodnoj saradnji iz Obaminih godina i liberalnim vrijednostima, a Biden je već obećao da će sazvati samit demokratija u svojoj prvoj godini.

“Ali (u) široj slici, ne vidim da je Bajdenova vanjska politika redukcija vanjske politike iz Obaminog doba,” rekla je.

“Svijet se puno promijenio. Sada nas dijeli 20 godina od 11. septembra.”

Biden je obećao krenuti u borbi protiv globalnih izazova poput klimatskih promjena i Covid-19, te je pozvao na čvršću liniju ljudskih prava sa saveznicima poput Saudijske Arabije, Egipta i Turske, čiji su se čelnici udvarali Trumpu.

Celia Belin, gostujuća znanstvenica iz Instituta Brookings koja proučava demokrate, rekla je da Biden ima savjetnike koji su iznijeli svježe ideje za posttrampovsku vanjsku politiku.

Ali rekla je: “Postoji rizik da su Biden i neki od njegovih najbližih pomagača tradicionalni internacionalistički, prekookeanski demokrati koji svijet vide onakvim kakav je bio kad su otišli, a ne onakvim kakav je danas.”

– Neki zajednički ciljevi –

Biden vjerojatno neće omalovažavati strane saveznike ili prijetiti ratom na Twitteru, ali također nije polarna suprotnost Trumpu.

Kao i mogul za prodaju nekretnina, Biden je već dugo isticao svoje pregovaračke vještine i lične veze s vođama, umjesto da govori u terminima velike geopolitičke strategije.

Biden se također priklonio Trumpu u nekoliko ključnih pitanja. Dugogodišnji skeptik američkog rata u Afganistanu, Biden je podržao povlačenje trupa.

U skladu s rastućim dvostranačkim raspoloženjem u Washingtonu, Biden je također pozvao na čvrstu stav prema Kini oko trgovine, sigurnosti i prava, a dvojica kandidata trguju bodljama tko bi bio oštriji.

“Kao Europljani, ne bismo trebali misliti da je, ako postoji novi američki predsjednik, situacija takva kakva je bila prije izbora predsjednika Trump”, rekao je Clement Beaune, francuski državni ministar za europska pitanja.

“Neki od trendova Trumpovog predsjedanja – vršenje pritiska na EU u vezi s vlastitim financiranjem sigurnosti, prilično oštri trgovinski odnosi, teška igra koju je predsjednik Trump igrao s Kinom – mislim da će se glavni elementi ovoga nastaviti nekako “, rekao je.

– ‘Disciplinirano’ slijeđenje ciljeva –

Bill Burns, veteran američki diplomata koji se pojavio u špekulativnim užim izborima za čelno mjesto u administraciji Bajdena, rekao je da će način na koji se nositi s rastućom Kinom biti najvažnije pitanje američke vanjske politike u narednim decenijama.

“Mislim da biste u administraciji Bidena vidjeli drugačiji pristup – fokus na ulaganje u tu mrežu partnera i saveznika od Indije pa sve do Azije do naših ugovornih saveznika u Japanu i Južnoj Koreji,” rekao je Burns, sada predsjednik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Cilj je “ne toliko da se spriječi uspon Kine, što mislim da premašuje mogućnosti Sjedinjenih Država, koliko da se oblikuje okruženje u kojem ona raste i da se izbjegnu lijene pretpostavke o neizbježnosti konfrontacije”, rekao je u Johns Hopkinsu Univerzitet.

Ipak, Burns je očekivao da će se Biden prvo suočiti s problemima kod kuće i biti će obvezan težiti američkim ciljevima u inozemstvu na “discipliniran, suzdržan” način.

“Da biste mogli samo prebaciti prekidač i vratiti američke odnose i njen utjecaj na ono što smo zamišljali 2016. godine – ili deceniju ili dvije decenije prije toga u jeku trenutka jedinstvene američke dominacije u svijetu – ja mislim da je to iluzija, jer se svijet promijenio “, rekao je.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close