politika

Akademija u Tripoliju i dalje se vrti godinu dana nakon napada UAE u Libiji

Preživjeli pozivaju na pravdu i oživljavaju bolna sjećanja na udar dronova na vojni fakultet koji je usmrtio 26 nenaoružanih mladića

Daniel Hilton u Tripoli

Eksplozijska rupa je popunjena, beton je izravnan i poravnat. Ali svjetlija nijansa sive boje na ovom dijelu dvorišta, uprljana poput rođenog žiga, odaje mjesto na kojem se raketa obrušila na grupu nenaoružanih mladića prije godinu dana.

Nešto iza 21 sat, 4. januara 2020, eksplozija je provalila grupu od oko 50 kadeta, koji su svakodnevno izvodili vježbe u svojoj vojnoj akademiji u Tripoliju.

Teško je gledati CCTV snimke te večeri. Jednog trenutka mladići marširaju u formaciji, a sljedeći su dijelovi tijela razbacani po zemlji i panični preživjeli se razilaze.

‘Ovdje sam stigao među prvima. Vidio sam doktora koji je plakao jer su dijelovi dječakovih tijela bili posvuda ‘

– Ameen Mohammed al-Hashemi, medicinska služba na terenu

“Ovdje sam stigla među prvima”, kaže Ameen Mohammed al-Hashemi iz terenske medicinske službe. “Vidio sam doktora koji je plakao jer su dijelovi dječakovih tijela bili posvuda.”

Dvadeset šest kadeta je ubijeno u napadu, raciji koja je uslijedila u jeku 14-mjesečnog napada istočnog zapovjednika Khalife Haftara na glavni grad Libije.

Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) brzo je porekla odgovornost, insistirajući da je koledž označen kao izvan granica za artiljeriju i zračne snage. Eksplozija je mogla doći iz lutajućeg granatiranja vlade Nacionalnog sporazuma (GNA), koja je držala Tripoli, ili čak napada iznutra, sugerira ona.

Prošlog ljeta je, međutim, istraga BBC-a probila maglu najnovijeg libijskog sukoba otkrivajući da je za to odgovoran dron kineske proizvodnje Wing Loong II , koji su Haftarovim snagama isporučili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vojnik GNA 5. januara 2020. godine uzima gelere koje je BBC kasnije koristio da identificira da je bespilotna letjelica koju su isporučili UAE bombardirala kadete (Reuters)
Vojnik GNA 5. januara 2020. godine uzima gelere koje je BBC kasnije koristio da identificira da je bespilotna letjelica koju su isporučili UAE bombardirala kadete (Reuters)

Istražitelji UN-a utvrdili su  da UAE, Egipat, Jordan i Sudan krše međunarodni embargo na oružje kako bi naoružali Haftarovu LNA. Turska, koja je podržala GNA oružjem, bespilotnim letjelicama i sirijskim plaćenicima tokom napada u Tripoliju, također je prekršila zabranu.

Brigadni general Khaled Ali Ahmed bin Omar, šef akademije, kaže da za UAE smatra da je lično odgovoran.

„Očigledno su bili direktno uključeni u napad. Ali mi kao pojedinci smo nemoćni išta učiniti, ne možemo dobiti pravdu. Na svijetu je da UAE pozove na odgovornost “, kaže on.

Veleposlanstvo UAE u Londonu nije odgovorilo na zahtjev MEE-a za komentarom.

U septembru je državni sekretar za vanjske poslove Emirata Anwar Gargash priznao da su UAE isporučili oružje u Libiju, ali je odbio pokušaje Wall Street Journal-a da govori detaljno.

“U Libiji ne radimo sami”, rekao je Gargash. “Radimo u tandemu s Egipćanima, Francuzima i drugim zemljama.”

‘Izdaja’

Sjedeći za svojim širokim, pretrpanim stolom, Omar promatra zrnaste snimke štrajka.

Svaki put kad se brzi korak kadeta naglo prekine bljeskom, nakon čega slijede slike bježećih kadeta i uništenih leševa, general se trgne i prelazi rukama po licu.

“Vrlo je bolno i uznemirujuće ponovno gledati snimke”, kaže, polako se okrećući od ekrana. „Bio je to vrlo tragičan incident, izdaja. Bili su to samo kadeti, nenaoružani studenti koji su se školovali. A oni su bombardovani i ubijeni. “

Brigadni general Khaled Ali Ahmed bin Omar okreće se od ekrana koji prikazuje snimke bombaškog napada (MEE / Daniel Hilton)
Brigadni general Khaled Ali Ahmed bin Omar okreće se od ekrana koji prikazuje snimke bombaškog napada (MEE / Daniel Hilton)

Haftarov neuspjeli napad, koji se srušio u maju, suprotstavio je istočnu Libiju zapadu zemlje, koju drži UN-ov GNA. Produbio je pukotine u zemlji koja je pukla 2014. kada je Libija podijeljena u dva konkurentska centra moći.

Ali Omar želi naglasiti da su mladi koji su umrli u njegovoj akademiji, od kojih su neki bili tinejdžeri, došli iz cijele zemlje: zapadne Tripolitanije, istočne Kirenajke, južnog Fezzana.

„Svi su bili Libijci. Svi oni bili su povjereni našoj brizi na fakultetu. Atmosfera je poslije bila užasna. “

‘Razgovor je pomogao’

Studenti i zaposlenici akademije kažu da je zgrada od napada postala tiša i sumornija.

Preživjeli su poslani u inozemstvo da nastave studije, a Omar insistira da im pružaju medicinsku i psihološku podršku koja im je potrebna.

„Bili smo u šoku, bespomoćni. Počeli smo prikupljati žrtve i dijelove tijela, ali uplašili smo se još jednog napada ‘

– Abdel Moeen Yehia Kawan, kadet

Abdel Moeen Yehia Kawan, 26-godišnji pitomac, sjedio je u jednoj od učionica koje zvone u dvorište kada je projektil pogodio.

Vazdušni udari, rakete i minobacačke bombe padali su na glavni grad devet meseci, tako da u zvukovima eksplozija nije bilo ništa neobično. Ovo je vrijeme bilo drugačije.

“Eksplozija je bila tako jaka, mogli smo odmah reći da je pogodila školu i nije bila vani kao prije”, kaže on.

“Isprva sam mislio da cilja zgradu, ali na moje iznenađenje otkrio sam da su umjesto toga ciljani studenti.”

Kawanov glas pukne kad se prisjeti scene koju je pronašao. Čeljust mu se napne, a usne tanke.

Abdel Moeen Yehia Kawan, pitomac vojne akademije u Tripoliju (MEE / Daniel Hilton)
Abdel Moeen Yehia Kawan, pitomac vojne akademije u Tripoliju (MEE / Daniel Hilton)

„Bili smo u šoku, bespomoćni. Počeli smo prikupljati žrtve i dijelove tijela, ali uplašili smo se još jednog napada – pa smo čekali oko pet ili 10 minuta dok nismo bili sigurni da neće biti novog bombardiranja ”, kaže on.

„Nikad mi nije palo na pamet da će fakultet biti na meti. Naše jedino oružje su naše knjige. Stalno se pitam zašto bi ciljali studente. Nismo bili povezani ni sa jednom političkom strankom. “

Kawan kaže da su sljedećih tjedana napad i njegovi nestali prijatelji bili sve o čemu je mogao razmišljati, o čemu je mogao razgovarati.

“Ali razgovor je pomogao i odlučio nas je da izgradimo jaku zemlju kako se ovo ne bi moglo ponoviti”, kaže on.

„Nekad smo jeli zajedno i radili sve zajedno. Nedostaju mi. Bili su pristojni, ljubazni momci. Bili smo poput braće, više od braće. Sve smo podijelili. Nećemo ih zaboraviti. ”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close