vijesti

27. godišnjica šehida Resula Heidarija i Muhameda Avdića u Kaknju

 

U prisustvu ambasadora Islamske Republike Iran i grupe lokalnih bh. dužnosnika, obilježena je 27. godišnjica šehadeta  Resula Heidarija, direktora Centra za pomoć Islamske Republike Iran u Srednjoj Bosni, i njegovog bh. pratioca  Muhameda Avdića.
Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran, na ovoj je ceremoniji, rekao da je za današnju sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini zaslužno požrtvovanje samopožrtvovanih poput Resula Heidarija, Muhamed Avdića, drugih šehida  koji su žrtvovali svoje živote za uspostavu mira i pravde u ovoj zemlji.
Heidari je na kraju izrazio nadu da će drvo prijateljstva između naroda Irana i Bosne i Hercegovine, koje je natopljeno krvlju nekoliko šehida, uvijek ostati snažno i svježe te da će mir i prijateljstvo uvijek biti stabilni i postojani među stanovnicima ove zemlje.
Na ovoj ceremoniji, Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj zahvalio se Islamskoj Republici Iran na pomoći tokom rata u Bosni i Hercegovini te rekao da obilježavamo sjećanje na iranske i bh. šehide, između ostalih šehida Resula Heidarija, koji su žrtvovali svoje živote za  Bosni i Hercegovini.
Džafer Zarean, osnivač Perzijsko-bosanskog koledža, je također, istakavši važnost položaja iranskih i bh. šehida, kazao da sile koje danas čine antiljudske postupke, su iste one koje su šutjele tokom rata u Bosni i Hercegovini i dopustile da se u ovoj zemlji dogode nebrojeni zločini.
Prisutni na ceremoniji su, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odali počast ovim šehidima.
Čitanje odlomaka iz knjige biografije šehida Resula Heidarija i Muhameda Avdića, čitanje poruke Mehdija Heidarija, sina šehida Resula na bosanskom jeziku od strane voditelja programa i izvođenje kasida o šehidima, bili su drugi sadržaji ove ceremonije.
Resul Heidari i Muhamed Avdić su u Kaknju, u podne, 09.06.1993., za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini,ubjieni od strane neprijatelje Bosna i Hercegovina.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close